20 Şubat 2011 Pazar

MÂNEVÎ TEMİZLİK: TEVBE

MÂNEVÎ TEMİZLİK: TEVBE
20 ŞUBAT 2011 PAZAR - 17 REBÎ'UL-EVVEL 1432

Mânevî temizlik, kalbleri güzel ahlâk, güzel amel ile temizlemeye, süsleyip nurlandırmaya çalışmaktır.

Günahlar ile kirlenen ruhları, kalbleri tevbe ve istiğfar ile temizlemeğe çalışmalıdır.

Günahlar; kebîre ve sağîre yâni büyük ve küçük diye iki kısımdır.

Kebîre, yâni, büyük günahların başlıcaları şunlardır:

Allâhü Teâlâ'yı inkâr etmek, Allâhü Teâlâ'ya ortak koşmak. Kat'î olan bir dinî hükme inanmamak ki, bu üçü -neûzübillâh- insanı dinden uzaklaştırır. Hemen yeniden îmân, etmeli evli ise nikâhı da yenilemelidir. Allah'ın rahmetinden ümîdini kesmek (meselâ Allah beni affetmez demek), Allâh'ın azâbından, mekrinden emin olmak (meselâ, Allah bana azâb etmez, muhakkak cennetine kor demek), günahta ısrâr etmek. Yani: Her hangi bir günahı devamlı işleyip durmak. Namazı, orucu terk etmek, Allah yolunda cihaodan kaçınmak, anaya, babaya itaat etmemek, yalan yere şahitlik ve yemin etmek ,bir kimseyi haksız yere öldürmek, bir kimsenin bir âzâsını haksız yere kesmek veya âtıl (iş görmez) bir hâle koymak, hırsızlık yapmak, yetimlerin mallarını yemek, zinâ ve livatâ denilen çirkinlikleri işlemek, iffetli kadınlara iftira etmek.

İşte bunlar, dereceleri farklı birer büyük günahtır. Diğer birçok günahlar da birer sağîre; yani küçük günahtır.

Günahların bir kısmı, yalnız Allâhü Teâlâ'nın hakkına aiddir. Diğer bir kısmı da insan haklarına aittir. Birinci kısımda insan, kalben pişman olup Allâhü Teâlâ'dan affetmesini dilemeli, bir daha öyle bir günahda bulunmamaya kat'iyyen karar vermelidir. Eger o günah insanı dinden uzaklaştırıyorsa hemen yeniden imân etmeli, evli ise nikâhı da yenilemelidir. Namaz gibi, oruç gibi kazâsı lâzım gelen bir ibâdetin terkinden ibâret ise hemen bunu kazâya çalışmalıdır.

Günahların insanlara âit kısmında ise yine kalben pişmanlık duyarak hem Allâhü Teâlâ'dan affını dilemeli, hem de hakkına tecâvüz edilen kimseden, mümkün ise helâllik istemeli; hakkını ödemeğe, kendisini râzı etmeye çalışmalıdır.

Kaynak: Fazilet Takvimi / 16 ŞUBAT 2011 ÇARŞAMBA- 13 REBÎ'UL-EVVEL 1432

*************************************************************************************
BİR HADİS-İ ŞERİF
"Günahtan tevbe eden, hiç günah işlememiş gibidir."
Kaynak: Hadîs-i Şerif, Sünen-i ibn-i Mâce
*************************************************************************************

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder