18 Şubat 2011 Cuma

SADAKA VERMENİN ÂDÂBINDAN

SADAKA VERMENİN ÂDÂBINDAN
18 ŞUBAT 2011 CUMA - 15 REBÎ'UL-EVVEL 1432

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadîs-i şeriflerinde: "(Harcamada) en büyük ecir âile ve çocuklara yapılan infakta(harcamada)dır." buyurmuşlardır.

Allah rızâsı için harcamada vermede samimiyet ve iyi niyet şarttır. Gösteriş başa kakmak ezâ ve şöhretten son derece sakınmak gerekir.

Verirken sadakaya layık olanları seçip onları tercih etmek lâzımdır. Sadaka iffetlerinden dolayı istemekten utananlara verilirse sevâbı fazla olur.

Verilen sadakanın gizli olmasına gayret gösterilmelidir. Çünkü sadakayı alan eziklikten sadaka veren de riyâ şöhret ve böbürlenmekten emin olur.

Kur'an-ı Kerim'de buyurulur ki: (meâlen) "Eğer sadakaları aşikâre verirseniz ne güzel. Eğer onları gizler (bu suretle) fakirlere verirseniz işte bu sizin için daha hayırlıdır ve günahlarınızdan bir kısmına keffâret olur. Hem Allâhü Teâlâ her ne yaparsanız haberdardır." (Bakara Sûresi, âyet 271)

Zekâtı âşikâre vermek daha faziletlidir.

Farz olmayan nâfile sadakanın da gizli verilmesi daha faziletlidir. Hadîs-i Şerifte "Gizli sadaka açıktan verilen sadakadan yetmiş derece faziletlidir." buyurulmuştur.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki "Kıyâmet gününde güneş bir mil kadar yaklaşıp halk ter içinde boğulduğunda yedi bölük insan Arş'ın gölgesinde gölgelendirilir.

1- Adâletli idâreci

2- Allâh'a ibâdet içinde büyüyen genç

3- Kimsenin olmadığı bir yerde Allah'ı zikredip Allah korkusundan gözyaşı akıtan kimse

4- Kalbi mescitlere bağlı olan kimse

5- Bir sadaka verip onu gizleyen ve sağ elinin yaptığından sol elinin haberi olmayan kimse.

6- Birbirlerini Allah için seven iki kimse

7- Güzel bir kadın kendisini dâvet ettiği zaman yüz çevirip 'ben Allâhü Teâlâ'dan korkarım.' diyen kimse.
Anahtar Kelimeler: SADAKA VERMENİN ÂDÂBINDAN - Sadaka vermenin adabindan - sadaka vermenin adabi - sadaka - vermek - adab
Kaynak: Fazilet Takvimi / 12 ŞUBAT 2011 CUMARTESİ - 9 REBÎ'UL-EVVEL 1432

*************************************************************************************
BİR HADİS-İ ŞERİF
"Bir müslüman, sevâbını Allâh'tan ümîd ederek âilesine (onların ihtiyaçlarına) harcarsa, bu harcama onun için sadaka olur."
Kaynak: Hadîs-i Şerîf, Müttefekun aleyh
*************************************************************************************

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder