21 Şubat 2011 Pazartesi

SELÂM VERMEK SÜNNET, ALMAK FARZDIR

SELÂM VERMEK SÜNNET, ALMAK FARZDIR
21 ŞUBAT 2011 PAZARTESİ - 18 REBÎ'UL-EVVEL 1432

"es-Selâm" Allâhü Teâlâ'nın esmâ-i hüsnâsından; güzel isimlerindendir.

Mânâsı: "Her belâ ve âfetten, her türlü eksiklikten, her fenâ ve zevâlden sâlim ve münezzeh" demektir. Bu mânâya göre, müslümanların aralarındaki 'selâmün aleyküm' diyerek selâm vermesi 'Her kazâ ve belâdan esenlik üzerinize olsun!' diye selâmetle duâ ve temennîden ibârettir. Selâmın en kısa şekli 'Selâmün aleyküm' demektir.

Verilen bir selâmı işitenlerin hepsinin alması farz-ı kifâyedir. Fakat içlerinden bâzılarının almaları ile öbürlerinden farz sâkıt olur, farz edâ edilmiş sayılır.

Selâm vermek ise sünnettir. Selâm vermek sünnet, almak farz olduğu halde bu sünnetin yani selâm vermenin sevâbı daha çoktur.

Selâm alınırken, selâm verenin selâmın alındığını duyması şarttır. Mırıltı ile selâm alınmış olmaz.

Ancak selâm veren kimse sağır olursa işitmek şart olmayıp selâm alan kimse dudaklarını hareket ettirmek suretiyle selâmı alır.

İçinde çocukların da bulunduğu bir topluluğa selâm verildiğinde reşîd (âkil ve bâliğ) olmayanların alması ile cemâat selâm almış sayılmaz.

Kur'ân okuyan kimseye selâm verilmemelidir. Kur'ân-ı Kerîm ile meşgul bulunan bir müslümanı selâm vererek meşgul etmek hiç uygun değildir. Fakat Kur'ân-ı Kerîm okumakta bulunan bir müslüman böyle bir selam ile karşılaştığında cevap vermesi vâcib olur.

Tek bir kimseye karşı verilen selâma yalnız kendisine selâm verilen kimse cevap verir.
Anahtar Kelimeler: SELÂM VERMEK SÜNNET, ALMAK FARZDIR - Selam vermek sünnet - Selam almak farzdir -
Kaynak: Fazilet Takvimi / 17 ŞUBAT 2011 PERŞEMBE - 14 REBÎ'UL-EVVEL 1432


*************************************************************************************
BİR AYET-İ KERİME
"Ve size bir selâm verildiği vakit hemen ondan daha güzeli ile selâmda bulununuz veyâ onu aynı ile iâde ediniz. Şüphe yok ki Allâhü Teâlâ her şeyi hesâba çekmektedir."
Kaynak: Nisâ Sûresi, âyet 86
*************************************************************************************

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder