28 Şubat 2011 Pazartesi

VEDÂ HACCI VE HUTBESİ

VEDÂ HACCI VE HUTBESİ
28 ŞUBAT 2011 PAZARTESİ - 25 REBÎ'UL-EVVEL 1432

Hicretin onuncu senesinde Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) hacc-ı şerîf niyeti ile Mekke-i Mükerreme'ye gideceği îlân olundu. İnsanlar Fahr-i âlem (s.a.v.) Efendimizle berâber haccetmek üzere civardan bölük bölük gelerek Medine-i Münevvere'de toplanmağa başladılar. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Zilhicce'ye beş gün kala öğle namazını kıldıktan sonra ehl-i beyti ve ashâbı ile Medine'den çıktılar. Zülhuleyfe'de ihrâma girip öğle namazından sonra kırk bin hacı ile Mekke'ye doğru yola çıktılar.

Zilhicce'nin dördüncü (Pazar) günü sabah erken büyük bir hac kâfilesi ile Mekke'ye vardılar, Benî Şeybe kapısından Harem-i Şerife girdiler. Hac mevsimi Mart ayında idi. Cumâ günü Arefe olup Fahr-i âlem yüz bin kadar müslüman hacı ile hacc-ı ekber eylediler. O gün Peygamber Efendimiz (s.a.v.) gâyet müessir bir hutbe okudular ve bu hutbede câhiliyet devrinden kalan kan dâvâlarını yasak etti, faizi kaldırdı ve sonra da şöyle buyurdular: "Ey insanlar! Sizin, kadınlarınız üzerinde haklarınız vardır. Ammâ onların da sizin üzerinizde hakları vardır. Onlar sizin hukûkunuza riâyet etmelidir, siz de onlara güzel muâmele etmelisiniz.

Mü'minler hep birbirinin kardeşidir. Bir kimseye -rızâsıyla vermesi hâriç- kardeşinin malı helâl olmaz.

Ben size lâzım olan ahlâkı tebliğ ettim ve size iki şey bıraktım ki onlara sarıldıkça hiçbir vakit dalâlette kalmazsınız. Onların biri, Allah'ın kitâbı ve diğeri peygamberin sünnetidir."

Daha birçok dînî hükümleri beyân ettikten sonra "Ey insanlar! Tebliğ ettim mi?" diye sordu. Ashâb-ı Kirâm'ın "evet" demeleri üzerine üç kere "Şâhit ol yâ Rabbi" buyurdular.

Resûlullah'ın (s.a.v.) Minâ'da okuduğu hutbesinde ümmetine hitâbları: "Her birinizin kanı ve malı diğerine haramdır. Kıyamet gününde Rabbinizin huzûruna geleceksiniz. O da amellerinizden soracak ve amellerinizin karşılığını verecektir. Sakın benden sonra küffar gibi fırka fırka olup da birbirinizin boynunu vurmayasınız. "Ey insanlar! Tebliğ ettim mi?" diye sordu. Ashab-ı kirâmın 'evet' demeleri üzerine "Şâhit ol yâ Rabbi" ve "Burada bulunanlar bulunmayanlara tebliğ etsinler." buyurdu ve sevgili ümmetine vedâ etti.
Anahtar Kelimeler: VEDÂ HACCI VE HUTBESİ - veda hacci ve hutbesi
Kaynak: Fazilet Takvimi / 23 ŞUBAT 2011 ÇARŞAMBA - 20 REBÎ'UL-EVVEL 1432

*************************************************************************************
BİR AYET-İ KERİME
"... Eğer ona (Peygambere) itâat ederseniz hidâyete erersiniz, resûlün üzerindeki ise ancak açık bir tebliğdir."
Kaynak: Nûr sûresi, âyet 54
*************************************************************************************

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder