13 Şubat 2011 Pazar

KÂDI'NIN ZEKÂSI

KÂDI'NIN ZEKÂSI
13 ŞUBAT 2011 PAZAR - 10 REBÎ'UL-EVVEL 1432

Halîfe Ömer bin Abdülazîz (rh.) devrinde Basra Kâdısı olan İyâs bin Muâviye fevkalâde aklı ve zekâsı ile meşhur idi.

Birgün kendisine bir dâvâcı gelip; "Falan kişiye bir kese altın emânet bırakıp hacca gittim. Dönüşümde emânetimi jnkâr etti. Şimdi benim hâlim ne olacak?" dedi. Kadıİyâs "Bunu benden başka bir kimseye söyle*din mi?" diye sordu.

- Hayır dedi. Bunun üzerine
- Şimdi git, bir iki gün sonra gel ve cevâbını al dedi.

Kadı şikâyet olunan şahsı dâvet etti. Gelince ona çok iltifat etti ve: "Buradan başka bir yere yolculuk etmem gerekti. Birkaç kese altınım var. Daha emniyetli birini bulamadığımdan size emânet bırakmak isterim. Bu ikimizin arasında kalsın. Yarın gece size yollarım. Muhafazası size emânettir." dedi. Adam kalkıp gitti.

Ertesi gün emânetini geri alamayan dâvâcı Kâdı İyâs'ın yanına geldi. Kadı İyâs "Şimdi git ondan emânetini iste. Vermez ise "Kadı İyâs a şikayet ederim" de. Bakalım o zaman ne olur?" dedi. Davacı gidip emânetini istediğinde Kadı İyâs'tan alacağı birkaç kese altını daha kârlı gördüğünden bu sefer yüzüne güldü. "Benim niyetim senin ne yapacağını tecrübe etmekti. Yoksa paranı inkâr edecek değilim. Al işte emânetin." diyerek kesesini teslim etti.

Kâdı'nın huzuruna gelen dâvâcı çok duâ ve teşekkür edip ayrıldı. Birkaç gün sonra yalancı adam Kadı İyâs'ın huzuruna geldi. Kâdı ona ağır sözler söyledi. "İşlerinde ikiyüzlü ve fitnecisin" diyerek kötü ahlâkını halk arasında teşhir etti.

Herkes Kâdı'nın zekâsına hayran kaldı.

Kaynak: Fazilet Takvimi / 31 Ocak 2011 Pazartesi - 27 Safer 1432

*************************************************************************************
BİR HADİS-İ ŞERİF
"İnsanların en şerlisi ikiyüzlü olan (münâfık) kimselerdir ki, (iki sınıf halk arasında) onlara bir yüzle gelirler, bunlara da başka bir yüzle gelirler."
Kaynak: Hadîs-i Şerif, Sahîh-i Buhârî
*************************************************************************************

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder